Debutantpris 2011 til Serhed Waledkhani

Norske Kunstforeningers debutantpris i samarbeid med NorgesGruppen blir i 2011 tildelt Serhed Waledkhani for videoverket Flukt. Prisen på 50.000 kroner blir overrakt under den offisielle åpningen av Høstutstillingen 10. september 2011.

Bilde: Fra videoanimasjonen Flukt av Serhed Waledkhani

Prisen er på 50.000 kroner. I tillegg får prisvinneren mulighet til å vise en utstilling i et antall kunstforeninger i Norge, i samarbeid med Norske Kunstforeninger.

Med debutantprisen ønsker Norske Kunstforeninger og NorgesGruppen å sette fokus på samtidskunst. Prisen deles ut årlig til en debutant på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen.

Se billedgalleri med tegninger fra videoanimasjonen nederst på siden!

– Det er en ære å motta denne prisen. Det er til stor inspirasjon for mine videre studier ved Kunstakademiet i Trondheim, sier en glad og overrasket prisvinner.

Serhed Waledkhani (f. 1989) er kurder fra Iran, og kom til Norge i 1996. Han er student ved Kunstakademiet i Trondheim. Videoverket Flukt tar utgangspunkt i hans egen families og kurdernes historie.

I juryens begrunnelse heter det at:

Tross en relativt ung alder demonstrerer kunstneren med håndverksmessige teknikker og virkemidler et åpenbart talent innen sitt felt. Gjennom sekvenser av ekspressive gjennomarbeidede tegninger, utviskninger, overstrykninger og sammensmeltning av nye tegninger, utleveres et modent og overbevisende personlig uttrykk.

Flukt fremstår som en reise ladet med universell gyldighet. Valget av de visuelle løsninger og arbeidets karakter tegnes gjennom en tidkrevende prosess, med poetisk sensitivitet og stilsikker besluttsomhet.

93 kunstnere ble antatt til Statens 124. Kunstutstilling, Høstutstillingen. Av disse var 44 debutanter.

Prisen blir overrakt under den offisielle åpningen av Høstutstillingen, lørdag
    10. september 2011 kl 12.30.

Høstutstillingen kan sees på Kunstnernes Hus i Oslo, i perioden 10. september til 9. oktober 2011.

Juryen for debutantprisen har bestått av:
    Per Christian Jørstad, Trondhjems Kunstforening / styremedlem Norske Kunstforeninger
    Rami Maktabi, Fredrikstad Kunstforening / styremedlem Norske Kunstforeninger
    Marianne Hultman, intendant Oslo Kunstforening
    Arne Revheim, juryleder Den nasjonale jury 2011, Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen

PRESSEKLIPP

Omtale av Høstustillingen 2011 i Aftenposten

Sak i Aftenposten om Høstutstillingen 2011

Omtale av Høstutstillingen 2011 i Dagbladet

Omtale av Høstutstillingen i Dagsavisen

Bildealbum

KUNST PLUSS 1 / 2014